Bezoekers

dinsdag 26 april 2016

Naaitips

Over naaitip no:7 kan ik uren vertellen, ik heb er zelfs een "Detex diploma" voor gehaald zie in de rechter zijbalk mijn verhaal daar over. Bij de vorige tip hebben we de stof voorbereid en nu gaan we het patroon op de stof leggen of tekenen. Verreweg moeten de meeste patronen in de lengte richting op de stof gelegd worden, uitzondering daargelaten. Daarover ga ik het ook nog hebben. Goed, de lengte richting van een stof kun je herkennen aan de zelfkant. De zelfkant zijn de zijkanten van een stof. Je koopt bv 1,50 mt stof in de winkel , je hebt nu 1,50 mt zelfkant gekocht aan weerszijden van de stof. Deze lap vouw je een paar maal open en dicht en  verdwijnt in de kast. Op het moment dat je wilt gaan knippen weet je niet meer wat de lengte of breedte is van de stof.

Naaitip no:7 Herken de zelfkant van een stof! Dat is belangrijk om de lengte richting te bepalen.  De lengte richting van een stof is altijd STERKER en rekt vrijwel NIET. Maak je een broek of rok is het van groot belang dat je dit advies opvolgd om onnodige slijtage te voorkomen.  Maar ook andere kledingstukken vallen mooier en scheuren minder gauw uit.

Natuurlijk zijn er weer uitzonderingen, sommige stoffen hebben een rand motief ingeweven of opgedrukt en die worden expres andersom geknipt. Of je hebt een klein lapje en wilt dit  perse gebruiken. Maar normaal leggen we alle patroon delen in de lengte richting op de stof. De meters stof die je koopt is dus ook de lengte richting.  Hieronder op de eerste foto drie stoffen van Ikea, de 1e is gepluist,  2e bruine stof heeft een wit draadje in de zelfkant geweven, de 3e stof een bijna onzichtbaar gepluist randje.
Foto 2 : de eerste stof is een geruite linnen, hier zie je gaatjes en rafels. In het midden jeans / spijkerstof een vast geweven zelfkant witte rafels. De 3e stof is bege linnen hier zie je gaatjes met een ingeweven randje van een lichter kleur draad.
Foto 3: een gedesineerde satijn katoen met ingeweven rand en witte rafels. 2e stof is een quilt stof met een over duidelijke letter print op een witte zelfkant en je zie ook de gaatjes. 3e stof is een blauw wit ingeweven boerenbont ruitje hier zie je duidelijk gaatjes in de zelfkant. 
Foto 4: de eerste stof een rode linnen met een ingeweven wit draadje in de zelfkant. De tweede stof is een nep linnen van katoen, maar heeft bijna geen herkenbare zelfkant. De 3e katoenen ecru lap heeft een bijna mooie ingeweven rand, maar als je goed kijkt bobbeltjes het er naast.
Foto 5: een grijze en zwarte jersey,  bijna niet te zien maar ze hebben alleen gaatjes en de zelfkant bobbelt.  De laatste stof is een wollen lap met een prachtige zelfkant die je zo in een sjaal zou kunnen verwerken, je ziet twee gekleurde draaden ingeweven en lange rafels.

Zoveel stoffen zoveel verschillende zelfkanten bestaan er! Maar let op deze meest voorkomende;
Gaatjes, daar heeft de stof aan het weefgetouw vastgezeten toen hij werd geweven.
Gedrukte letters, een merk wil meestal zijn naam er op drukken.
Mooie rafels.
Een mee geweven gekleurde draad.
Vaak is een zelfkant dikker en strakker dan de stof zelf.

Naaitip no: 8 Gebruik een zelfkant NOOIT !!

Daar ga je spijt van krijgen al is hij nog zo mooi. Een zelfkant gaat bobbelen of trekken in je werkstuk. Of je ziet opeens de gaatjes in je naad tevoorschijn komen! De gaatjes gaan er nl niet uit! Een zelfkant van een stof zit er alleen maar om de stof bij elkaar te houden tot hij verwekt word, het is een naar en strak stukje stof wat je mooie werkstuk goed kan verpesten!  Uitzondering;  er zijn mensen die alle zelfkanten afknippen en dat heel leuk in een project verwerken,  dat zijn meestal leuke zelfkanten van katoenen quilt stoffen. Ook zie ik vaak dat ze de zelfkanten gebruikt worden in gordijnen, laat dat de enigste uitzondering zijn! De laatste foto is van het net en is een weefgetouw,  hier zie je waarschijnlijk een theedoek geweven worden. De lengte is het aantal meters wat er geweefd word, zowel links als rechts ontstaat er een zelfkant. Groetjes Marie

4 opmerkingen:

  1. Ja die zelfkanten, ik w ist dat je ze er beter af kunt knippen en niet gebruiken, ze voelen ook wel stug aan...

    Lieve groet,dinah

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Weer heel wat bijgeleerd. Bedankt voor deze uiteenzetting.

    Lieve groetjes, Tinne

    BeantwoordenVerwijderen
  3. net even je blog over de DETEX-opleiding gelezen; ik was 1 van die twee die met jou mee mocht; met de tram naar Amsterdam West aan het Ondernemerscollege! Wat was dat een leuke tijd hè Marie!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nou Corrine dat zal ik nooit vergeten! Met jou en Hannie een Detex diploma halen. Met Ellen werken op de aller gezelligste stoffen en fournituren afdeling in de Bijenkorf! De mooiste tijd van mijn werkende leven! Jij Corrine op de wol afdeling, de breiwol was niet aan te slepen!! Ooo wat verkochten we veel hè! Weet je nog die actie uit de Ariadne, stof met visjes met bij passende Brei katoen! Niet aan te slepen! Dat waren gouden tijden voor de creatieve mens daar bij de Bijenkorf! Lig er nog wel eens over te dromen en dan word ik zwetend waker zo druk was het toen! Weet je nog oudje? Groetjes Marie

    BeantwoordenVerwijderen